Catàleg de tallers
Des de Calidoscopi Cultura us oferim els següents tallers i propostes relacionades amb la cultura i la literatura. També es poden fer variacions o propostes a mida
-
Literatura insòlita
Pioneres de la literatura i el feminisme: George Sand, Virginia Woolf i Simone de Beauvoir
De la mà d’aquestes tres autores farem un tast literari de textos de la literatura universal i coneixerem una mica més les seves vides.
ACCIÓ: Parelles artístiques de reporters del s. XX: Ernest Hemingway i Martha Gellhorn i Robert Capa i Gerda Taro
Quina és la relació entre les guerres i la literatura? Ho descobrirem en les vides d’aquests reporters de guerra i repassant les seves fotografies de guerra i alguns fragments de la literatura universal.
La literatura com a font del benestar emocional
Com pot un llibre ajudar-nos a veure la llavor del què ens preocupa? Intel·ligència emocional, educació emocional, desenvolupament personal, autoajuda, benestar… Són el mateix? En aquest taller introduirem els conceptes i aprendrem a diferenciar-los.
Sempre ens quedarà París: el París dels escriptors, artistes i la generació perduda
París és probablement la ciutat més literària del món: la llar de Victor Hugo, Zola, el surrealisme i tants d’altres escriptors. Però també va ser l’escenari de part de les vides i obres de molts escriptors i artistes. Es proposa un tast literari de cava acompanyat de textos d’autors de la literatura universal, per fer un recorregut per la ciutat de la llum.
Dones escriptores
Un poema d'una autora anglesa del XVIII o del XIX amb una vida fatal però apassionant. Una pinzellada a aquelles obres, algunes amb premi Pulitzer, que tracten la part més interior d'un mateix i també un repàs la vida de les seves escriptores, totes dones.
L’embriaguesa a la literatura
Quina és la relació entre la literatura i l’alcohol? Ho descobrirem fent un pas als fragments de la literatura universal on l’alcohol és present
Contes i educació emocional
Conjunt de 5 tallers independents on en cadascun treballarem, a partir de contes, aspectes relacionats amb l’educació i intel·ligència emocionals. Com una metàfora pot ajudar a fer-nos entendre allò que sentim.
-
En família
Contes musicats
Un repàs per als més petits d’alguns contes amb cançons tradicionals, o de l’avia
Contes i llegendes del món
Un repàs per als més petits d’aquells contes i llegendes que s’expliquen en cada continent.
Imagina un llapis que escriu
Sessió d’escriptura creativa dirigida sobretot al públic infantil. A partir d’un seguit d’activitats dirigides, s’escriurà un relat grupal al voltant del tema triat pels assistents. Es treballen aspectes com la motivació d’escriure, el continent, l’explotació de la imaginació a partir de models previs i el sentiment de grup i d’autoria.
Súperdones de la història. Biografies en forma de contacontes infantil
Un repàs per als més petits de la vida i obra de grans personatges femenins de la història contemporània a partir de contes biogràfics basats en escriptores, pintores, investigadores, actrius...
Els altres contes
Ep! Això no és només un contacontes, és molt més. Voleu conèixer un pingüí amb dos pares, o una tortuga en perill que acaba sent salvada per un nen? Doncs aquests només són només alguns dels altres contes però tenim molt més personatges, diversos i que disten dels arquetips de sempre.
La meva primera biblioteca
Explicarem en quins punts podem fixar-nos a l’hora de triar un llibre per als més petits, com viure el moment en que s’obre un llibre i com interpretar el contingut o els dibuixos. També donarem consells sobre com guardar els llibres que aniran formant la primera biblioteca personal.
-
Literatura de centenari
Teresa Pàmies, una cronista inoblidable
Teresa Pàmies (1919-2012) celebraria enguany 100 anys. L’han definit com la gran cronista d’una època, com la memòria viva de la nostra història. Ella mateixa ho va ratificar, en qualificar-se com a cronista en rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Només cal obrir un llibre seu per veure que ens porta més enllà del reportatge, la crònica o el llenguatge periodístic. I és que la literatura no és només sinònim de ficció.
Les dones a l’obra de Shakespeare
Xerrada sobre els personatges femenins creats pel dramaturg anglès
Maria Aurèlia Capmany, més enllà de l’escriptora
Centenari Capmany. Repàs especial a la vida i obra de Maria Aurèlia Capmany des d'una perspectiva diferent a l'habitual. A partir d'una entrevista feta a Montserrat Roig, comentarem la vida i obra de l'autora, el seu pensament, les seves conviccions i tot això expressat en la seva forma d’escriure tan compromesa
Montserrat Abelló i Sylvia Plath: el millor tàndem poètic
Centenari Abelló. Repàs especial a la vida i obra de Montserrat Abelló, la producció pròpia i els seus records. També del seu llegat, com a traductora al català de la poeta americana Plath. Una connexió poètica perenne.
-
Arts & Crafts
Cianotipia: una altra manera de fer fotos
La cianotipia és un antic procediment fotogràfic monocrom. Aplicant una solució fotosensible damunt del paper es pot plasmar en color blau prússia el fragment que vulguem.
Llibres pop-up – Desplega un nou món
Donem vida aquell llibre gruixut que ja no utilitzem. Taller de papiroflèxia i modelat de llibres que ens permetrà explicar en tres dimensions allò que volem. Possibilitat de canviar l'aspecte físic, alterar l'ordre i donar-li un nou significat al protagonista: el llibre.
Selfies vintage
Una capsa de cartró i paper fotogràfic. Material suficient per poder-nos fer una foto i captar el moment. Sí, farem selfies sense mòbil.
Origamis per l’ocasió
Taller basat en la cultura japonesa de l’origami. A partir d’un full, on prèviament hi podem escriure, realitzarem figuretes de paper de tot tipus i adequades a les ocasions especials.